КУРАРТИ  ФОРТЕ – Киберг
Close
Лазо Осмаков број 9
Работно време: 8.00-16.00 Понеделник - Петок

КУРАРТИ  ФОРТЕ

945.00 ден

Опис

 

Куркума за вашите зглобови

При хронични состојби

Curarti® Forte.

Презентација

30 филм-обложени таблети

Здравствени тврдења:

Содржи витамин Ц, кој придонесува за нормално формирање на колаген за нормална функција на ‘рскавицата и коските, а исто така придонесува за намалување на замор и слабост.

Витамин Ц придонесува за заѓтита на клетките од оксидативен стрес.

Витамин Ц придонесува за нормален енергетски метаболизам.

Состојки

Агенс за зголемување (целулоза, калциум фосфат), комплексен куркумин (навлажнувач (бетациклодекстрин) и екстракт од корен од Curcuma longa, стандардизиран во куркумин *), L-аскорбинска киселина (витамин Ц), филмска обвивка (хидроксипропилметилцелулоза), стабилизатор (вкрстено поврзана карбоксиметилцелулоза) , Средства против стврднување (силициум диоксид, магнезиумови соли на масни киселини). Филмска обвивка (масни киселини, целулоза), Боење (железен оксид), амониум молибдат.

 

ПО МАКСИМАЛНА ДНЕВНА ДОЗА:

 

КОЛИЧИНА (1 таблета):

Куркумин комплекс                         78 mg

Витамин Ц                                          18 mg   (22,5% NRV)

Молибден                                          65 µg    (130% NRV)

 

NRV = Референтна вредност на хранливи материи

Својствата на куркумата за лекување на заболувања на зглобовите се познати од древните култури во Азија, како што е прикажано во Ајурведата и исто така во Традиционалната кинеска медицина. Опсежните истражувања во текот на изминатиот половина век за активниот принцип на куркуминот на турнерик го покажаа неговиот потенцијал да модулира повеќе сигнални молекули. Пријавено е дека поседува плеиотропни активности. За прв пат се покажа дека има антибактериска активност во 1949 година, куркуминот оттогаш се покажа дека има антиинфламаторно, антиоксидативно, проапоптотично, хемопревентивно, хемотерапевтско, антипролиферативно, заздравување на рани, антиноцицептивно, антипаразитски и анти- својства на маларија исто така. Разновидноста на човечки нарушувања против кои потенцијалот на куркумин е откриен со бројни клинички испитувања.

Моќните антиинфламаторни својства на куркумин доведоа до активно истражување за неговата употреба за различни воспалителни состојби, вклучувајќи постоперативно воспаление, артритис, увеитис, воспалителни псевдотумори, диспепсија, синдром на нервозно дебело црево, воспалителна болест на цревата, панкреатитис и инфекција со Helicobacter pylori. Д-р Одил Фернандез во својата книга Практичен водич за антиканцерогена диета и живот (Урано, 2015), истакнува куркуминот го елиминира воспалението од ткивата и истовремено има антиоксидантни ефекти.

Се препорачуваат високи дози на куркума или куркумин за да имаат моќен ефект. Д-р Joan Vidal-Jové, онколог хирург, препорачува дури 8 g на ден куркума за да се постигне релевантен ефект. Не им сметате на овие високи дози бидејќи куркуминот се покажа како безбеден во студиите за зголемување на дозата, кои ја покажаа неговата безбедност при дози високи до 12 g/ден во текот на 3 месеци. По орална администрација, серумските концентрации се највисоки по 1-2 часа.

> ДИФЕРЕНЦИРАН АТРИБУТ <

 

Поради слабата растворливост на овој принцип во вода, истражени се многу решенија за да биде побиодостапен: Curarti Forte обезбедува иновативно решение со градење на лесно апсорбирачки комплекс растворлив во вода од β-циклодекстрин и конвенционален куркумин. Β-циклодекстрин е шуплива молекула која ја носи нерастворливата активна состојка внатре (како тројански коњ), што ја олеснува нејзината асимилација и станува Curarti® комплексен куркумин. Секоја таблета Curarti Forte содржи 78 mg Curarti® комплексен куркумин, што е еквивалентно на 4.800 mg конвенционален куркумин (62:1), како што е прикажано во експериментите со клеточен модел на Caco-2. Куркумин природно се наоѓа во корените на куркума (Curcuma longa) на 3-5%. Земајќи ја предвид просечната вредност (4%) и претходната еквивалентност, една таблета Curarti Forte е еквивалентна на 120.000 mg корен Curcuma longa.

 

*Зборот „воспаление“ е изведен од латинскиот збор „inflammare“, што значи палење оган. Воспалението е одговор на имунолошкиот систем на странски напаѓачи како што се вируси и бактерии. Воспалението може да доведе до болка, црвенило, печење и/или вкочанетост или губење на подвижноста.

> КЛИНИЧКИ СТУДИИ <

 

1.- Клинички студии за остеоартритис

 

Најновите студии за состојби на остеоартритис вклучуваат една рандомизирана двојно слепа студија која ги споредува ефектите на ибупрофен (2 × 400 mg / ден) со оние на куркумин (4 × 500 mg / ден) кај пациенти кои биле над 50 години, имале тешки болката во коленото и нивната радиографија покажа присуство на остеофити[iv]. И двете групи покажаа подобрувања во сите проценки, но групата со куркумин беше статистички подобра во задоволството на пациентите, навремено одење или качување по скали и болка при одење или качување по скали. Слична студија со поголем број пациенти ги спореди ефектите на екстрактите на C. domestica (1500 mg/ден, n = 171) со ибупрофен (1200 mg/ден, n = 160) за 4 недели[v]. По 4 недели, сите мерки на WOMAC и тестот од 6 минути пешачење значително се подобрија (p <0,001) во двете групи без разлики меѓу групите. Се покажа дека безбедносниот профил е нешто подобар во групата на куркумин.

2.- Клинички студии за ревматоиден артритис

Деодар и сор го проучувале антиинфламаторното дејство на куркумин кај пациенти со ревматоиден артритис. Студијата покажа значително подобрување во времетраењето на утринската вкочанетост, времето на одење и отекувањето на зглобовите со куркумин, што беше речиси споредливо со фенилбутазон[vi]. Сатоскар и сор го оценија антиинфламаторното својство на куркумин кај пациенти со постоперативно воспаление. Ефектот на лекот врз индивидуалните параметри откри дека фенилбутазонот и куркуминот имале подобри антиинфламаторни одговори кај овие пациенти во споредба со плацебото. Утврдено е дека куркуминот е подобар од фенилбутазонот во намалувањето на едемот и чувствителноста на сперматичната врвца.

Куркуминот ги штити човечките хондроцити од катаболичките дејства на IL-1ß, вклучително и регулација на MMP-3, инхибиција на колаген тип II и надолна регулација на експресија на ß1-интегрин. Куркуминот ја блокира деградацијата на протеогликанот индуцирана од IL-1ß, сигнализацијата на ap-1/NF-κB во хондроцитите, остеобластите и синовијалните фибробласти, со што се овозможува брзо подобрување на симптомите и им олеснува на хондроцитите да продолжат со нивната активност за обновување на ‘рскавицата.

3.- Клинички студии за гастритис

 

За разлика од синтетичките лекови против болки во зглобовите (НСАИ), куркуминот покажува гастропротективна активност: во испитување кај моделот на стаорци, куркуминот покажа моќна антиулцерна активност кај акутен улкус и блокираше гастрична улцерација на начин зависен од дозата. Исто така, го забрза процесот на заздравување и штити од чир на желудникот. Во друго, поново испитување на експериментален гастричен улкус кај стаорци, куркуминот покажал анти-улкусна активност со слабеење на различни улцеративни ефектори, вклучувајќи хиперсекреција на гастрична киселина, вкупни пероксиди, IL-6 и апоптична инциденца.

До денес, најдовме повеќе од 5.000 референци за научни студии наведени во PubMed. И со фокусирање само на клиничките студии со куркумин, можевме да броиме повеќе од 50 завршени студии и уште околу 30 во фазата на развој.

Индикации

Третман на воспаленија, вкочанетост на зглобовите и болки во зглобовите. Исто така за временски периоди кога симптомите стануваат поакутни (т.е. во студена и влажна сезона).

 

Како да се користи

Една таблета на ден, со чаша вода.

 

КОНТРАИНДИКАЦИИ:

Опструкција на билијарниот тракт, поради ефектот на подобрување на секрецијата на жолчката на куркумата[xii]. Не влијае на гастричната слузница.

 

 

Коментари

Се уште нема коментари.

Бидете прв кој што ќе даде оценка “КУРАРТИ  ФОРТЕ”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.