ПРОБИЕН КАПСУЛИ 20 капсули – Киберг
Close
Лазо Осмаков број 9
Работно време: 8.00-18.00 Понеделник - Петок

ПРОБИЕН КАПСУЛИ 20 капсули

425.00 ден

Категории: , Product ID: 3511

Опис

 

 • нормален микробиолошка рамнотежа на гастроинтестиналниот тракт
 • правилно и ефикасно варење
 • добра гастроинтестинална флора
 • поддршка за имуниот систем
 • го поддржува организмот по антибиотска терапија

 ПАКУВАЊЕ

20 капсули

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Земете 1 капсула на ден,  пола час пред јадење.

Општи информации

Пробиените капсулите е  синбиотик, која содржи специјално развиени пробиотички култури на Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium longum и пребиотик – инулин.

Пробиен се произведува од специјално развиени микрокапсулирани култури на Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium longum, гарантирајќи милијарди живи организми без потреба од посебно складирање.

Пробиен капсулите обезбедуваат брз и маскумален прием.

Гастроинтестинални заболувања се чести во последниве години и причините за тоа се:

 • квалитет на храна: низок квалитет, нездрава,неразновидна и индустриски обработена
 • начина на исхрана: брза, неправилна
 • стрес и ментална напнатост
 • земање лекови: особено антибиотици, кои се исклучително штетни за гастроинтестиналната флора
 • ненавремено лекување или само-лекување на одредени болести

Игнорирањето на гастроинтестинални заболувања може да доведе до непријатност во социјалниот живот на една личност и до тешки за лекување , компликации од некои болести. Најчести случаи на нерамнотежа на цревната флора се:

 • надуеност, колитис, дијареја, кои се предизвикани од развој на патогени бактерии
 • запек, понекогаш хроничен
 • варење, што исто така доведува до неможност да се одржи здрава тежина
 • слаб имунитет: често разболување и тешко закрепнување
 • слаба отпорност на алергии
 • појава на габични инфекции, особено по третман со антибиотици

Пробиен е синбиотик.

Synbiotic е производ во кој пробиотиците и пребиотикот се во совршена комбинација.

Местото за размножување и дејство на пробиотички бактерии е во тенкото црево, а пребиотиците дејствуваат само во дебелото црево. Идејата за создавање комбиниран производ е да се обезбеди агент кој делува во тенкото црево и оној кој делува во дебелото црево. Пробиотиците и пребиотиците дејствуваат синергистички, па оттука и името е син-биотика.

Синергетското дејство дава значително подобар ефект од производите што содржат само пробиотички бактерии.

ПРОБИОТИЦИ

Пробиотиците се микроорганизми кои се од витално значење за микробиолошката рамнотежа на гастроинтестиналниот тракт.

Пробиотиците се составен дел од човечкиот живот уште од почетокот на цивилизацијата – пронајдени се докази за употреба на ферментирано млеко во антички ракописи, глинени слики и свети книги.

Зборот „пробиотик“ е од грчко потекло и значи „за  живот“.

Според дефиницијата на Светската здравствена организација (СЗО): „Пробиотиците се живи микроорганизми кои, земени во соодветни дози, имаат корисен ефект врз потрошувачот, подобрувајќи ја внатрешната микробна рамнотежа на гастроинтестиналниот тракт“.

Главните претставници кои се користат како пробиотици се видови од семејствата: Лактобацил и Бифидобактериум.

Пробиотиците се исклучително важни за здравјето на организмот:

 • го инхибираат развојот на патогени микроорганизми
 • го поддржуваат варењето и апсорпцијата на хранливите материи
 • влијаат на запек
 • помагаат при нарушена функција на црниот дроб
 • го стимулираат имунолошкиот систем
 • го стимулираат производството на витамини Б и К.
 • се потребни за време и по третманот со антибиотици
 • олеснување на случаите на алергија

ПРЕБИОТИЦИ

Пребиотиците се супстанции кои обезбедуваат поволни услови за развој на пробиотици и ја подобруваат нивната ефикасност.

Совршен пребиотик е инулин. Инулинот е 100% растворливо растително влакно, кое се наоѓа само во растенијата и е дел од нашата диета илјадници години.

Инулин ферментира во дебелото црево преку бактериската микрофлора на телото и го промовира растот на здрави микроорганизми. Со негова помош количината на корисни лактобацили и бифидобактерии се зголемува на штета на патогени бактерии. Овој ефект е познат како ефект на пребиотик инулин.

Пребиотиците се храна не за нас, туку за нашите „добри“ бактерии – Бифидобактерии, Лактобацили и други.

Пребиотикот е неопходен за правилно функционирање на организмот:

 • ја зголемува здравата микрофлора
 • го подобрува функционирањето на гастроинтестиналниот тракт
 • го зајакнува имунолошкиот систем
 • ја подобрува општата состојба на телото
 • ги подобрува поволните ефекти на пробиотиците

Состојки во 1 капсула

Пробиотик Lactobacillus acidophilus 4 милијарди CFU *

Пробиотик Bifidobacterium longum 1 милијарда cfu *

Пребиотик инулин 50 мг

* CFU – единица мерка што ја одредува бројот на живи бактерии

Коментари

Се уште нема коментари.

Бидете прв кој што ќе даде оценка “ПРОБИЕН КАПСУЛИ 20 капсули”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.